This website uses cookies. Find out more.OK

Listed Building

The legal part of the listing is the address/name of site only. All other information in the record is not statutory.


Status: Designated


Print this record

There are no additional online documents for this record.


  • Category: A
  • Date Added: 27/07/2004


  • Local Authority: Highland
  • Planning Authority: Highland
  • Burgh: Inverness

National Grid Reference

  • NGRNH 66316 44732
  • Coordinates266316, 844732


1973-1976. Architect: Graham Law, Law & Dunbar-Nasmith (LDN), Theatre Consultant: John Wyckham, Main Contractors: Crudens Ltd. Scene dock addition, Hector Macdonald Associates, 1981; 1990s auditorium refurbishment, LDN; redeveloped and expanded, Page\Park Architects, 2007. Visually stunning, 3-tiered theatre complex consisting of stage, auditorium, restaurant, bar and foyer spaces linked to pre-existing 19th century Bishop's Palace to N. Public area facing riverfront steps back in 2 tiers. Bottom tier (housing largest main foyer, restaurant and bar) consists of 6 hexagonal glazed projections with slated hexagonal pitched roofs. 2nd tier (housing smaller 1st, 2nd and upper circle foyers) consists of 6 projecting glass walls with pitched slate roofs. Foyer and staircases, suspended from the cantilevered plant-room above, are encased within hexagonal glass walls and create complex of arresting internal spaces which provide dramatic views of River Ness. 3rd tier, enclosing upper part of horse-shoe shaped auditorium, rises dramatically above slated roofs. In contrast to bottom tiers, this section has no glazing (except small windows which light upper circle foyer) and is steel clad. Escape stairs and toilet towers to N and S, built of flint-aggregate blocks with small paired windows to floors and full-height narrow glazed strips, link 'front of house' areas to faceted fly-tower to W, clad in the same material, broken only by scene-dock door and 1980s scene-dock. Theatre entrance to S with paved area which continues inside. Small free-standing hexagonal-plan generator shed to SW of theatre.

Foyer: entrance and ground floor foyer wraps around lower level of auditorium below suspended cantilever (part-supported on plain white columns) to create paved 'street' incorporating ticket office (sited opposite entrance doors), cloakroom, toilets etc. to left, restaurant and bar to right within hexagons. To N, foyer space breaks out into further hexagonal pavilion containing main stair. Stairs (concrete with glazed panels and plain timber handrail) wrap around foyer edge at angles and lead to 3 upper foyers, creating an open space with internal balconies. Hexagonal pattern repeated again in upper foyer timber clad ceiling and in ground floor brickwork. Pyramidal and pitched roofs are timber clad internally providing warmth and texture and also space for bars and seating. Clustered glass bauble lighting and bench seats.

Auditorium: Proscenium theatre, thrust stage. Scene dock to S.

Orchestra pit. Horse-shoe plan auditorium with over 800 seats; cantilevered circle and upper circle. 3 tiers of boxes (2 rows deep) at stalls, dress circle and upper circle enclose all 3 walls and abut stage. Splayed fire curtain advanced to orchestra rail. Large up-lit recessed hexagonal-plan ceiling painted white and lighting gallery. Simple detailing to auditorium; plain white boxes supported on white columns. Blue (formerly red) upholstery to seats and walls, timber doors.

SCULPTURE: commissioned by Scottish Arts Council for Eden Court in 1977. Sculptor Gavin Scobie. Corten steel sculpture representing Ben Wyvis viewed from Tarvie, Ross-shire. Currently (2003) sited on lawn to E of Eden Court, near Ness Walk.

Statement of Special Interest

A-Group with Ness Walk, Eden Court (Former Bishop's Palace) (see separate listing). This nationally significant theatre complex was one of the first high status modernist buildings in the Highlands and the first completely new theatre complex to have been built in Scotland within approximately 50 years. Its redevelopment by David Page and Brian Park (completed 2007) re-configured and expanded the scheme while maintaining its essential characteristics.

The idea of creating a civic complex for the Highlands for drama, music and conferences had been mooted by Inverness Town Council since the mid 1960s. In 1967 the Council commissioned leading theatre consultant John Wyckham, to undertake a feasibility study. Eden Court was built amidst much public opposition, firstly to the idea of a theatre (especially as it sits upon consecrated ground), later to the design and then to the escalating costs. St Andrew's Episcopal Cathedral (see separate listing) stands nearby to the N and the adjacent Bishop's Palace which was built for Robert Eden, the Bishop of Moray, Ross and Caithness provided the name for Eden Court. The economic climate was also difficult; inflation was rising to 26%, Britain was experiencing the 3-day week and steel was difficult to buy. However, with persistent support, especially from Cllr Rev Douglas Baxter and Provost William Smith and with funds raised from grants, loans and public donations, the building opened in April 1976 and

continues to operate as intended (2003). Eden Court received the 1977 Royal Institute of British Architects (RIBA) Award.

Built as a centre of performing arts, the theatre was designed to accommodate orchestral and chamber concerts, opera, ballet, drama, conferences, dances and films. The theatre successfully achieved its remit of flexibility and multi-use. John Wyckam invited Iain Mackintosh to advise on the form of the auditorium, resulting in the 3-tiered horse-shoe which has proved the key to the theatre's success. It was significant in re-awakening interest in this traditional form and its innate flexibility in use. Iain Mackintosh developed it subsequently in the internationally-acclaimed auditorium at Glyndebourne. Examples of the auditorium's adaptability are that it is large enough to take touring companies, (the sliding stage extends forwards to cover the orchestra pit which can hold 50 musicians and the front of the stalls can be raised to stage level with temporary decking to provide a flat floor as far as the crossover gangway), whilst maintaining a feeling of intimacy when only the stalls are occupied due to the horse- shoe plan and the effect of 'papering the walls with people'. Extra lighting was provided than is usual in a theatre to cater for conference use. During 1995-1998, the auditorium was refurbished and disabled access improved by LDN. It is interesting to note that LDN initially intended the design of Eden Court Theatre to include an hexagonal-plan studio theatre to the SW of the building, complete with own rehearsal room, bar and entrance. This was to be added at a later date (dependent on funding). Again in 1994, LDN produced plans for a second auditorium and rehearsal room, neither of which were realised.

The setting of Eden Court is of importance. Not only did it determine the unusual plan and inspired the use of hexagonal shapes, but also in terms of its visual setting and its accessibility as a civic building. LDN chose to utilise the Bishop's Palace as a Green Room and offices, this required the stage in the new building to be sited close by. In order to avoid building directly in front of the Palace, LDN decided on the site between the Palace and the road (Bishop's Walk). This relatively small site and the angle of the road set limitations on the size and shape of the new building, indeed, the hexagonal forms arose naturally from the shape of the site. The stepped design evolved from the need to provide a greater movement area in the ground floor whilst requiring less space in the upper foyers. This design cleverly minimises the building's mass, making it appear deceptively smaller than it is. The rear (W) elevation indicates the real size of the building and aerial views confirm its huge scale when compared to the Palace. For a building of such a size, it is unusual that there is no steel frame (other than that which holds the pitched roofs to the E), only loadbearing concrete blocks. This is a public building, designed to be seen; the open lawn to the E allows clear undisturbed views from Ness Bank and in turn, the large glazed panels frame views to the River Ness whilst creating a feeling of greater space from within the foyers.

The substantial £20 million redevelopment by Page and Park in 2007 wraps around the existing scheme to provide the additional theatre space first proposed by LDN in 1994: two cinemas, two dance and drama studios and three floors of dressing rooms. These were incorporated into the main body of the complex with the key components of the existing buildings retained and restored. Additional re-landscaping further complements its riverside setting.

List description updated as part of the Theatres Thematic Study 2010.



Building Design (19 March 1976). South China Morning Post (8 September 1976). Architectural Review, Vol CLX, No 956 (Oct 1976). P Willis, New Architecture in Scotland (1977) pp80-83. F Sinclair, Scotstyle, 150 Years of Scottish Architecture (1984), pp114-115. J Love, Prize Possession, The Story of Eden Court Theatre, Inverness (2001). Additional information courtesy of Law & Dunbar-Nasmith; Eden Court Director, Colin Marr and RCAHMS (2003).

About Designations

Listed Buildings

We list buildings of special architectural or historic interest and these are selected according to criteria published in the, Annex 2, pp74-76.

The information in the listed building record gives an indication of the special architectural or historic interest of the listed building(s). It is not a definitive historical account or a complete description of the building(s). The format of the listed building record has changed over time. Earlier records may be brief and some information will not have been recorded.

Enquiries relating to works to listed buildings should be made to the local authority in the first instance. Listed building consent is required for works which a local authority considers will affect its character as a building of special architectural or historic interest and local authorities also decide if listed building consent is required.

Listing covers both the exterior and the interior. Listing can cover structures not mentioned which are part of the curtilage of the building, such as boundary walls, gates, gatepiers, ancillary buildings etc. The local authority is responsible for advising on what is covered by the listing including the curtilage of a listed building. For information about curtilage see

Legislation introduced on 1 October 2015 allows us to state that: an object or structure fixed to the listed building; any object or structure within the curtilage of the listed building; and, any part or feature of the listed building that is not of architectural or historic interest may be excluded from a listing. If part of your building is not listed under the new legislation, the part will be excluded in the statutory address and in the statement of special interest. The statement will use the word 'excluding' and quote the relevant section of the Historic Environment Scotland Act 2014. Some earlier listed building records may use the word 'excluding', but if the Act is not quoted, the record has not been revised to reflect current legislation.

Find out more about listing and our other designations at